Technologia

NIEZAWODNE SYSTEMY OPRACOWANE PRZEZ BROIL KING.

Każdy grill Broil King jest projektowany z myślą o zapewnieniu optymalnej wydajności i trwałości. To jednak nie wszystko. Projektanci z Broil King przykładają ogromną wagę do designu i funkcjonalności urządzenia. Zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz każdego grilla gazowego Broil King, znajdziesz elementy i funkcje zapewniające lepszą wydajność, dłuższą żywotność i jeszcze większą radość z grillowania na świeżym powietrzu.

 

System Dual-Tube™Opracowana przez firmę Broil King rewolucyjna technologia Dual-Tube, pozwala bardziej równomiernie rozgrzać powierzchnię roboczą rusztów na całej ich płaszczyźnie.
Umieszczając w rurze o większym przekroju, rurę o mniejszej średnicy, uzyskujemy turbulencje gazu, który ma jednakowe ciśnienie w każdym miejscu palnika. W ten sposób płomienie mają tą samą wysokość na całej długości palnika, co znacznie poprawia  jakość grillowania w porównaniu z innymi palnikami rurowymi.

System Flav-R-Wave™Technologię zabezpieczania palników kamieniami lawy wulkanicznej zastąpiono osłonami wykonanymi ze stali nierdzewnej. Zmiana technologii podyktowana jest faktem, iż kilkukrotne podgrzanie kamieni nasączonych skapującym tłuszczem, powoduje wydobywanie się szkodliwych toksyn.
System Flav-R-Wave zapewnia osłonę palników oraz odparowanie soków, które poprawiają smak przygotowanych potraw.

System Flav-R-Zone™Wykonane ze stali nierdzewnej przegrody dzielące piekarnik na kilka stref zapewniając tym samym dodatkową kontrolę nad temperaturą.

Piekarnik Therma-Cast™ okuty elementami ze stali nierdzewnej

Gruby akutermiczny odlew pokryty proszkowo potrójną warstwą żaroodpornej i bardzo trwałej farby. W środkowej części ze względów estetycznych okuty chromoniklową blachą.

Ruszta żeliwne dwustronnePokryte emalią ceramiczną zapewniają większą trwałość oraz zabezpieczają przygotowywane produkty przed przywieraniem. Żeliwo rozgrzewając się do bardzo wysokich temperatur poprawia walory smakowe przygotowywanych produktów, a za razem zwiększa kumulację ciepła wewnątrz piekarnika, co wpływa na mniejsze zużycie gazu.
Dwustronność rusztów wpływa na uzyskanie lepszych efektów kulinarnych, w zależności od grillowanych produktów.
Strona rusztów, na której widoczne są grzbiety żeberek powoduje szybkie odpływanie wytopionego tłuszczu, co sprawia, że produkty są bardziej chrupkie.
Strona rusztów, na której widoczne są rowki żeberek powoduje wolniejsze wytapianie tłuszczu, co sprawia, że potrawy są bardziej soczyste.

Palnik rożnaWykonany ze stali nierdzewnej i usytuowany wzdłuż tylnej ściany piekarnika powoduje, że całe ciepło jest odbijane i skierowane na rożen.
Otwory w palniku mają różne średnice. Mniejsze w tylnej części, gdzie gaz jest spychany ciśnieniem oraz większe w przedniej części, gdzie ciśnienie gazu jest mniejsze.
Takie rozwiązanie pozwala na bardziej równomierne rozprowadzenie gazu i jednakowej wielkości płomień na całej długości palnika.

Fabrycznie testowane częściWszystkie grille Broil King wykonane są z fabrycznie testowanych części najwyższej jakości, co gwarantuje ich odporność na wszelkie próby wytrzymałości. Każdy metalowy element grilla jest ocynkowany i pomalowany proszkowo, co zapewnia wiele lat pracy bez śladu rdzy.

Zawory Linear-Flow™Umożliwiające precyzyjną kontrolę temperatury, dzięki czemu grill jest rozgrzany zawsze dokładnie tak, jak potrzebujesz.